Η πατροπαράδοτη ριγανάδα της Κεφαλονιάς παρασκευάζεται από ξερές φέτες ψωμιού που έχουν μουσκευτεί σε νερό και ραντιστεί με λάδι, ξύδι και αρκετή ρίγανη. Πάνω από το ψωμί στίβεται φρέσκια ντομάτα, ενώ συνοδεύεται με τυρί φέτα, στούμπα (τοπική ονομασία για τα τρίμματα από μυζήθρα) ή πρέτζα (τοπική ονομασία για τα τρίμματα από φέτα). Μερικές φορές η ριγανάδα περιλαμβάνει και κομμάτια από κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα.
Οι Κεφαλονίτες συνηθίζουν να συνοδεύουν τις καλοκαιρινές τους εκδηλώσεις με σερβίρισμα ριγανάδας, η οποία συχνά παρασκευάζεται επιτόπου.
Η ριγανάδα (ή αργανάδα) επίσης είναι και παραδοσιακό προσφάι (κολατσιό) της Λευκάδας. Σήμερα προσφέρεται σε αρκετά πανυγήρια του νησιού στους επισκέπτες ως φίλεμα. Συνοδεύεται με φέτα, παστές σαρδέλες ή γαύρο, ή και μερικές σκελίδες σκόρδο.
Η κεφαλονίτικη κρεατόπιτα είναι ένα πατροπαράδοτο φαγητό στην Κεφαλονιά. Αρχικά δημιουργήθηκε για να αξιοποιηθεί το κρέας που είχε περισσέψει από το κυριακάτικο ψητό ή το πασχαλινό αρνί. Στην πορεία εξελίχθηκε σε μια υπέροχη χορταστική πίτα με χειροποίητα φύλλα. Μπορείτε να την δοκιμάσετε με συνδυασμό άλλων κρεατικών (π.χ. μοσχάρι και κατσικάκι) αλλά κρατήστε το παραδοσιακό φύλλο που την κάνει πιο ξεχωριστή.
Η διαφορά της κεφαλλονίτικης αλιάδας από τη σκορδαλιά που συναντάμε σε άλλες περιοχές της Ελλάδας είναι ότι γίνεται αποκλειστικά με σκόρδα και πατάτες, χωρίς ψωμί και χωρίς καρύδια. Μάλιστα η παραδοσιακή αλιάδα θέλει πολλά σκόρδα αλλά και πολύ λαδάκι για να γλυκάνει από την πολύ αψάδα. Εξάλλου το λαδάκι το έχουν δίπλα τους οι συνδαιτυμόνες για να το προσθέτουν στο πιάτο τους. Η παραδοσιακή αλιάδα θέλει γουδοχέρι και γερά μπράτσα για να γίνει το μείγμα αλοιφή ενώ απαραίτητο είναι και το ζουμί από βρασμένο μπακαλιάρο.
Μάλιστα οι σιόρες της Κεφαλονιάς αφού ξαλμυρίσουν τον μπακαλιάρο, τα μισά κομμάτια τα βράζουν και τα άλλα μισά τα τηγανίζουν. Το πρώτο κοπάνισμα στο γουδοχέρι γίνεται με τα πολλά-πολλά σκόρδα και το αλάτι. Στη συνέχεια μεταφέρουν το μείγμα σ’ ένα πιάτο και βάζουν στο γουδί τις βρασμένες πατάτες. Εδώ είναι που χρειάζονται τα γερά μπράτσα αφού οι πατάτες θέλουν πολύ κοπάνισμα για να γίνουν αλοιφή.
No products in the cart.